Små Citroner Gula
Mauds fiskelycka
En ljuvlig fisk- och skaldjurssoppa med smak av saffran och citron. En oslagbar kombination.
Ingredienser
- 1 kg musslor
- 200 g laxfilé
- 200 g torskfiléer
- 200 g räkor med skal
- 2 st schalottenlök
- 2 st vitlöksklyftor
- 2 dl vitt vin
- 2 st dillstjälkar
- 1 st fänkål , ca 350 g
- 1 msk tomatpuré
- 1 pkt saffran , 0,5 g
- 2 1⁄2 dl Arla Köket® vispgrädde
- 30 g Svenskt Smör från Arla
- 1⁄2 st rivet skal och saft av citroner
- 1 tsk salt
Gör så här:
Tvätta och borsta musslorna noga. Släng de som är trasiga och de som inte stänger sig när du knackar på dem. Skala räkorna och spara skalen. Skär fisken i bitar. Skala och hacka schalottenlök och vitlök. Skär fänkålen i bitar. Koka upp vinet tillsammans med löken och stjälkarna från dill och persilja i en stor kastrull. Lägg i musslorna och koka under lock ca 3 min. Sila av och spara spadet. Släng de musslor som inte har öppnat sig. Koka räkskalen i musselspadet 5 min. Sila av räkskalen, spara spadet och blanda det med 2 dl vatten, tomatpuré, saffran, grädde och fänkål i grytan. Låt koka 2 min. Tillsätt smör, citron och fisk och låt sjuda på svag värme 2-3 min. Smaka av med salt. Lägg ner räkor och hackad dill och persilja strax innan servering. Fördela musslorna i 4 tallrikar. Häll på soppan och servera med surdegsbröd.
Detta är ett recept från filmen "Små Citroner Gula"
